Music

Senjahopen’ new single ‘En gammel traktor’ out today via Westergaard Records

Photo: Stian A. Olsen

‘En gammel traktor’ is the first single from the band’s upcoming album ‘Knappa og Glansbilde’, which will be released on September 2. Read the interview with Henrik Sandnes of Senjahopen (in Norwegian) and listen to the new single on all streaming services!

Deres nye singel ‘En gammel traktor’ ute denne fredagen. Når og hvor ble sangen skrevet, og hva er historie bak den?

Denne låten ble skrevet i Drammen i 2015. Jeg har bodd i Drammen siden 2013 og har et lite studio i kjelleren som jeg prøver å ikke bare bruke til YouTube og Facebook. Og uten at jeg husker hver eneste detalj, så blei den nok til på samme måte som flesteparten av låtene våre blir til: Man tar seg sin nystemte og begynner å nynne, så kommer det (av og til) noen ord som etterhvert (hvis man er heldig) begynner å rime og gi mening. Men det jeg husker helt klart er at fra jeg hadde omgivelsene på plass, med lembru regn og traktor, skrev låten seg selv. Og selv om den har flere vers enn vi pleier så hadde det sikkert vært mulig å skrive ti til. Men mimring og nostalgi er jo som sjokoladefondant: Noe av det beste som finnes når det gjøres rett, men enten tørt og jævlig eller kvalmt og svulstig hvis man bommer på mengde og steketid. Men her føler jeg at vi har truffet planken ganske så godt, om jeg får si det selv. 

‘En gammel traktor’ er den første singel fra deres nye album ‘Knappa og Glansbilde’ som kommer fredag 2. september. Og den blir Senjahopens 6. album. Så hva kan vi forvente av det nye albumet?

Denne plata er jo en slags samleskive med både ting som aldri er utgitt, og låter som aldri har vært tilgjengelige på vinyl. Kjølen i skuta er “Sånn går no dagan…” – EP-en som består av fire låter fra samme session som “Tåra, Pess og Blod”, mens skroget består av bl.a. denne ‘Gamle traktoren’ og ikke minst (kanskje skivas beste låt) “Hurtigruta”, som Petter har skrevet, og som vi har spilt inn for et par år siden, men som først nå har fått riller å feste seg til. Resten er for eksempel “Drømme om imorra” (“Den eneste godnattsangen i verden som har en fyr som heter Kent-Remi som brøler på refrenget” Sitat. K.E. Myreng) som ble skrevet og spilt inn til Festspillene i Nordnorge sin samler med godnattsanger for barn som må legge seg mens midnattssola fortsatt skinner. Et annet eksempel er Raga-låten “Blakk” som var med på Christer Falch sitt massive prosjekt der alle Raga-låtene ble covra. Så denne skiva er kanskje ikke den tydeligste markøren på hvor det bærer hen, sånn rent soundmessig med Senjahopen, det er nok mer et slags parallelt spor med alle de gamle smakene.

Den nye singel og det kommende album gis ut på Westergaard Records, samme plateselskapet som ga ut deres forrige album ‘Ingen kjære mor’ (2020). Hva kan dere si om dette samarbeidet?

Vi har kjent Kari og Robert siden tidenes morgen, og vel så det. Ihvertfall i Senjahopen sin tidsregning. Det var Robert som ga oss våre første betalte spillejobber når vi fikk være nachspielgeneraler på Driv i Tromsø etter Buktafestivalen, men samarbeidet begynte ganske så kjapt å eskalere. De dreiv jo platebutikken “Backbeat” i Tromsø, så det var jo ganske så naturlig at de begynte å involvere seg i utgivelsene våre allerede tidlig i karrieren. Så allerede på andreskiva, “Tåra, Pess og Blod”, var Robert og Kari involverte i spesialutgaven av vinylen der de hundre første fikk en høtt som logoen var svidd inn i. På den neste skiva, “Tida og Veien”, fikk de første hundre et lekent hefte med tekster og grep, og enslags gul gummilomme i oljehyrestil som alt var emballert i. På “Himmel og Hav” var det hvit vinyl og med et sett masker av bandet på spesialutgaven og på “Ingen kjære mor”, der Robert og Kari hadde tatt over hele plateselskapjobben, ikke bare fysisk, fulgte det med en singel med “Gje mæ en B!” og “Kor e hammaren Edvart?”, en plakat av bandet og et sett byttekort i god gammeldags stjerneposestil. Og på “Knappa og Glansbilde” har de overgått seg selv. På innerposen er det tett i tett med bilder av forskjellige folk som har sendt inn bilder av seg selv der de bedriver Senjahopenrelaterte aktiviteter både ute og inne til alle døgnets tider. I tillegg følger det også med glansbilder av bandet og ikke minst så har Kari og faren vært på sløyden og laga treknapper med logoen innsvidd.

Det jeg prøver å si, tror jeg, med å ramse opp alle disse tingene, er at samarbeidet mellom Senjahopen og Westergaards Records er schteikanes bra, og at vi trenger bare å ymte frampå om at vi skal lage skive, så setter de igang idékverna både når det gjelder emballasje og artige ting som kan legges ved.

Senjahopen spiller i Trondheim på Verkstedhallen & Lobbyen 9. desember. Og det er ikke første gang dere spiller konsert her?

Vi har nok spilt et titalls konserter på forskjellige steder i Trondheim, men de fire siste gangene har det vært først og fremst i Lobbyen, men når verden gikk av hengslene og det ble forbudt å stå på konsert måtte vi flytte inn i Verkstedhallen for å få plass. Og der har vi fortsatt å høre til (håper jeg). Det er jo et helt fantastisk sted, både når det gjelder beliggenhet, hvordan det ser ut, og ikke minst når det kommer til folkene som jobber der. Og så har vi jo spilt inn video til “En Hælvettes Gjeng” på bassebanen utafor, så da er det vel kanskje ikke så rart at vi føler en viss tilhørighet der.

Cover photo: Dan Gschib