Music

Norsk Råkk’ ‘Skanking with Norsk Råkk’ out today via Fucking North Pole Records

Photo by Tarjei Krogh for the album ‘Balansekunstnere’ (2020)

‘Skanking with Norsk Råkk’ contains 16 of the most festive ska/punk songs from the band’s entire career – from Norsk Råkk’ first album ‘Pløyd Mark’ (2011), via ‘Hjerter’ (2013), ‘Panoramaskrik’ (2014), ‘Helgardert’ (2018) and to the latest album ‘Balansekunstnere’ (2020).

Read the interview with Torstein Eriksen about the choice of songs for this album, the band’ sound throughout these years and the importance of releasing music on a physical format (in Norwegian)

The album is dedicated to the band’s friend Petter Aasvestad

Det er 16 låter på denne plata. Var det vanskelig å velge mellom alle fra arkivet og plukke ut disse 16? Og hva var deres valg basert på?

Det var Robert Dyrnes som kom med forslaget om å lage en samleplate med fokus på ska-låtene, og da syntes vi i bandet også at han burde plukke ut låtene til utgivelsen. Hadde jeg valgt ut låtene ville jeg nok ha valgt noe annerledes, og det er det som gjør det spennende. Det ville nok vært tilfelle også hvis noen av de andre i bandet kunne satt opp sin egen låtliste. Det er en ære at Robert Dyrnes og labelen Fucking North Pole Records gir ut og er kurator for dette albumet. Labelen gav ut det meste av ska på 2000-tallet og det føles veldig riktig å gjøre på det på denne måten.

Ska/punk/rock og en fremtredende blåserrekke ble deres signatur. Hvorfor valgte dere denne musikalske retningen? Og hva er deres holdning til Third Wave ska-bølgen og Two Tone?

Den første perioden bandet var aktivt fra 2005 til 2008 ble mye av grunnlaget for bandet formet, og store deler av ‘Pløyd Mark’ ble skrevet i denne perioden. I disse årene hadde Norsk Råkk en annen vokalist som spilte trompet, og skrev mesteparten av tekstene. Det gav mye spillerom for meg på bassen, og det ble til at jeg skrev ned bassriff der mye av melodien i låtene lå i bassen. Det har aldri vært noe bevisst valg at bandet skal lage ska-låter. Tror det har mer å gjøre med at de låtene som har slått mest an er ska-låtene vi har skrevet.

Photo by Synne Tonil for the album ‘Pløyd Mark’ (2011)

Blåserrekka ble ikke etablert før etter innspillinga av ‘Hjerter’ (2013). Håkon Oftung hadde akkurat blitt med i bandet og hadde gått på folkehøyskole med Mathias Hole, som ble spurt om å spille trombone på Hjerter-albumet. Vi hadde det gøy sammen i studio, og Mathias ble med videre, og på innspillinga av ‘Panoramaskrik’ var blåserrekka etablert i bandet.

De fleste i bandet har nok hørt mye i perioder på Third Wave-ska og Two Tone, men det er ingen av oss i bandet som er noen spesielle Ska-fanatikere. Personlig har jeg også likt veldig godt når punk/new wave/rocke-band har hatt ska-låter i repertoaret, og det har ofte blitt mine favoritter. Gode eksempler på band som har noen fete ska-låter er: The Clash, Rancid, NOFX, Kjøtt, Ebba Grön, Jokke & Valentinerne og Oslo Ess for å nevne noen.

Ingen av bandets 5 album har samme grunnbesetning. Hvilken effekt har det hatt på lyden deres?

Jeg syns det var har vært en spennende utvikling for bandet med de forskjellige bandmedlemmene som har vært innom. Jeg tror også at grunnidéen og profilen til Norsk Råkk har vært ganske tydelig fra starten av med albumet ‘Pløyd Mark’, som har vært et godt utgangspunkt for å videreutvikle bandet. Det må også nevnes at Jonas Kjærnsrød (Backstreet Girls, DePress, Rotvelt) var med i bandet fra 2007-2019, og har i stor grad vært med på å forme lydbildet. Han trakk inn elementer fra reggae og har skrevet flere av signaturlåtene til Norsk Råkk.

Photo by Hamdi Barakat, 2007

Utgivelsen er dedisert til Petter Aasvestad. Kunne du kommentere dette litt?

Petter Aasvestad var en ildsjel i Moss som alltid dukka opp på konserter skapte god stemning med dansing og godt humør. Petter hadde fulgt og støttet Norsk Råkk helt siden starten, og hans engasjement var til stor motivasjon for oss i bandet. I musikkvideoen til «Sommerens Harmoni» som er filmet på Musikkens Dag i fengelsparken av Anders Vatle Borger og Trude Aastad får man se Petter danse og skape god stemning. På en måte har jeg følt at Petter Aasvestad bedre representerte Norsk Råkk som band enn hva jeg gjorde og derfor spurte jeg han om å bidra i musikkvideoen til «Gatelangs» fra albumet Helgardert (2018). Musikkvideoen ble kjempefin og etter at han gikk bort er det mange av hans venner som har søkt trøst og et gjensyn med Petter i denne videoen.

Til tross for visse utfordringer i vinylindustrien, fortsetter bandet å gi ut plater på vinyl. Hva er grunnen til deres forkjærlighet til dette formatet?

Det gir en spesiell følelse å ha utgivelsen i fysisk format, og det ville ikke føles som en skikkelig utgivelse uten at den var tilgjengelig på vinyl. En annen grunn til å gi ut denne plata på vinyl er at det begynner å bli få eksemplarer igjen av LP utgavene av de tidligere albumene. Slik at denne utgivelsen kan bli en slags erstatning når resten er utsolgt.

Cover art: Norsk Råkk/FNPR