Music

This Friday October 14th Julie Alapnes released her second album ‘Helleristning’ via ta:lik records

Cover art photo: Julie Pike

Her debut album ‘Julietnorth’ was released in 2018. Taking the tradition of folk music from Northern Norway as a basis and laying on it a spectrum of different expressions Julie creates her unique sound. Read the interview Julie Alapnes about the new album and her concert plans for this fall (in Norwegian)

Lyden av Helleristning, som resten av musikken din, er uten tvil inspirert av kulturen i Nord-Norge. Men kanskje har du inspirasjonskilder utenom folkemusikken også?

Det stemmer, men jeg har absolutt andre inspirasjonskilder. Jeg lar meg inspirere av omgivelser og estetikk. Et kunstverk som formidler noe, en plante, et majestetisk fjell, et vakkert møbel eller en lysstråle som treffer på en spesiell måte. Jeg kan også se for meg et menneske jeg kjenner og bruke den personen sin energi eller bevegelsesmønster til å lage en musikalsk beskrivelse. For tiden hører jeg en del på undergrunnsmusikk fra Tromsø og dette er også veldig inspirerende og gjør at jeg får nye tanker rundt komposisjonen jeg selv driver med.

Kan du fortelle oss litt om hva tekstene på dette albumet var inspirert av?

Det er ulike bidragsytere som har lagd tekstene. Helleristning er skrevet av bandmedlem Petter Carlsen og kan tolkes til at vi alle bærer med oss arv fra barndommen. Hvordan ser din arv ut og hvordan har den formet deg? Du kan også se det fra en annen side; hvilken arv eller hvilket avtrykk står igjen etter deg når du forsvinner fra denne jord? Jeg er spent på om musikken jeg skaper vil overleve i 11.000 år slik som helleristningene har gjort.

Støa er et dikt skrevet av forfatter Lars Berg (d.1969) og handler om det området i fjæra hvor vi setter ut og tar inn båten igjen. På et dypere plan kan den tolkes til at vi alle trenger et kompass å navigere etter for å finne hjem igjen.

Soldagen er skrevet av artist Lisa Skoglund etter inngående samtaler med meg. Den beskriver bryllupsdagen til meg og min mann, Halvard Rundberg. Vi gifta oss på Soldagen i Tromsø, 21. januar 2017. For de som ikke vet det så er Soldagen den dagen sola returnerer etter å ha vært borte i flere måneder. Vi hadde et vinterbryllup med en storslått fest.

Låta Nordnorsk sjel handler om de veiskillene i livet hvor du står mellom ulike retninger og må ta et valg for hva som blir din neste sti å følge. Det finnes ei løsning på det meste, så lenge en bare tar et valg og spaserer videre fremover. Det eneste som er sikkert er at ved dveling står vi på stedet hvil. Alle tekstene er tonesatt av meg.

Musikalsk, hva ønsket du å oppnå på dette albumet i sammenlignet med debutalbumet Julietnorth?

Jeg ville prøve meg på et enda litt røffere uttrykk og det er jeg veldig fornøyd med at vi har fått til. Plata har også ulike fasetter og endte opp med et litt bredere uttrykk til slutt. I tillegg hadde jeg et ønske om å få inn enda litt mer vokal, så det ble flere sanger på dette albumet enn på det første. Jeg er allerede i gang med å planlegge neste utgivelse og vi skal i studio i november for å spille inn en EP med et enda litt mer samla, rocka uttrykk på høygir.

Hovedmotivet til det nye albumet – tradisjoner og arv. Hvorfor er det så viktig for deg å videreføre og utvikle folkemusikkens tradisjoner?

Folkemusikken rundt omkring i verden beskriver mye av historia vår og forteller oss så mye om hvem vi er. Som en av få mennesker i verden som kan akkurat disse gamle slåttene og dette uttrykket, føler jeg på et ansvar for at det skal overleve og føres videre til neste generasjon.

Som musiker har du vært på turné over hele verden og fått muligheten til å bli kjent med folkemusikken i ulike land. Hva er det, etter din mening, som skiller Nord-Norges folkemusikk fra andre land?

Nord-Norge er det vi kaller en smeltedigel for folkemusikk, noe som betyr at det vi ser på som nordnorsk folkemusikk gjerne har kommet hit via våre bånd innover i landet mot Russland, Finland og Sverige. Også langt kysten har det vært utveksling av folkemusikk på fiske. Der møtte vi gjerne også andre musikere fra Irland, England og Skottland. Dette setter sitt preg på musikken vi har her, men i løpet av de siste hundreårene har vi formet den til vårt uttrykk.

Releasekonserten for det nye albumet finner sted i Tromsø 5. november. Har du flere konsertplaner for denne høsten?

Denne høsten skal jeg og bandet mitt spille på Ilios-festivalen og vi skal spille konsert i Kulturhuset i Harstad for en haug med skoleelever. Videre blir det studio for å spille inn en ny, rocka EP. Vi er også valgt ut til å spille på Folkelarm i Oslo i slutten av november. Den 29. oktober kan du høre meg i Svolvær sammen med Ola Bremnes på slippkonserten for hans nye album. Til våren blir det en lengre turné med meg og bandet og vi gleder oss til å annonsere noen kule festivalbookinger som har kommet inn for neste sommer!