Music

World domination by 70!

Photo: Nora Nystuen

Helter Skelter er uten tvil et av de viktige navnene når vi snakker om Trondheims rockescene. Dannet høsten 1984, den samlet de beste fra datidens undergrunnsmiljø – Lars Olufsen og Steinar Vikan fra Liliedugg, Ulf Risnes fra Det Gurgles, Ragnar B. Wold og Bror Frode Karlsson fra Det Elektriske Kjøkken. Etter en stund ble Lars Olufsen erstattet av Sola Johnsen og Truls Waagø ble med i gruppen og gjorde kvintetten om til en sekstett. På slutten av 80-tallet etablerte de seg på toppen av alternativscenen i Trondheim sammen med DumDum Boys. Til tross for noen pauser på 90- og 2000-tallet, sluttet ikke bandet å skrive og spille inn ny musikk. På Torsdag Oktober 13. ble gitt ut bandets album ‘Pain Killer’ – 20 sanger fra bandets enorme arkiv. Imponerende 68 minutter med rock.

Jeg fikk en flott mulighet til å møte bandet og snakke litt med dem om det nye albumet. Så ‘Pain Killer’, hvordan startet det hele?

Bror Frode Karlsson: Vi har det som kalles back catalogue som ble aldri realisert. En god samling av låter som vi mente kunne bli flott å utvikle videre og på et tidspunkt å gi ut. Og når vi begynte med det så det er bestandig slik at vi får lyst til å spille. Og da begynner vi å lage musikk. Og så oppdager det samme som vi oppdager hver gang vi møtes – at vi har en god kjemi og at vi skaper musikk som overrasker oss sjøl. Og vi vet sjelden hvor vil vi den ta. Og det er en veldig stimulerende situasjon. Det kunne vært frustrerende selvfølgelig fordi vi kom med nye ideer og så tar det en annen retning. Men som regel så blir det bedre enn man i utgangspunktet ser for seg.

Ragnar B. Wold: Fordi vi er en kollektiv og måte vi lager musikk på er en kollektiv forehavende. Musikken ble laga i fellesskap. Og det gjelder gamle låter som vi nå gir ut, som Frode sier, er en oppsummering, en historisk dokumentasjon av Helter Skelter. Fordi for min del synes jeg at de er for gode låter for at de bare skal forsvinne.

Bror Frode Karlsson: Og så holdt vi påbegynt et slags ferdig resultat. Og ble det bare lagde på hylle. Vi snakket om at vi måtte prøve å gjøre ferdig det nå og for to år siden fikk vi til å spille sammen

Ragnar B. Wold: I anledning av min 60 årsdag

Bror Frode Karlsson: Høsten 2019 jeg og Steinar møtes og snakket sammen om at det kunne vært interessant å se om det er mulig. Og så tar jeg en telefon til Ulf. Og så møtes vi. Så vi begynte egentlig i høsten. Selvfølgelig kunne vi gi ut materialer tidligere, med da kom pandemien. Så første oppdrag vår var på 60 årsdag til Ragnar. 

Ragnar B. Wold: Da spilte vi gamle låter. Så vi har holdt på å leika oss et par år nå. For å få dokumentert og gjort ferdig.

Bror Frode Karlsson: Så ‘Pain Killer’, som vi gir ut nå, er et dobbeltalbum med 20 sanger. Tanken var å lage vinyl utgave. Men produksjon av vinylplater er ikke så enkelt på tiden. Fryktelig lang produksjonstid…

Ragnar B. Wold: Nå på release dag har vi faktisk ikke noe fysisk format å vise. Så det slippes bare digitalt. Men vi håper at albumet kommer også på vinyl en dag.

Bandets aller første singelen ‘Peyote’ ble gitt ut på et oslobasert plateselskap ‘Some People are Ratz’ i 1987. Det ble en sjutommer med ‘Hole In My Pocket’ på bakside. Og i 2001 ga ut Helter Skelter EP-en ‘Out of Range’. Da gjorde de også noen konserter under mottoet “World domination by 50”

Bror Frode Karlsson: Forrige runde hadde vi for 15 år siden. Kan kalle det Helter Skelter 2.0. Og nå er det Helter Skelter 3.0. Det på måte markerer at vi har noe som linjebrudd, det greia våres eller nye oppstart punkt 20 år til nye 3.0 versjon. Og det er som litt morsomt med det at det er veldig annerledes musikken i forhold med det vi har holdt på med tidligere. Og så synges det på norsk. Og årsaken at det kanskje litt annerledes at vi jobber litt forskjellige enn vi har gjort det tidligere. Nå spiller vi i et studio, hvor vi tar opp alt sammen og så hadde vi en liten lytting på det og så ble det noe redigering undervis. Det følger gjerne at det blir kjappere resultat kan du si. Og at vi tillater oss litt annen retningen på de vi har holdt på med.  

En annen aspekt med dette bandet her. Det er folk som har musisert og hold på med musikk på et profesjonelt nivå i lang tid. Det er klart at vi er preget av vaner, vil jeg påstå. Så hele tida har vi i hvertfall i forhold til hundrer situasjon mulighet til å gjøre ting. Steinar sitter på eget plateselskap, vi spiller i et studio… Det betyr at egentlig det kanskje forventet at vi skulle komme lengre en vi har. Men vi kom hvor vi kom… 

‘Pain Killer’ gis ut på plateselskap ohYeah!, drevet av Steinar Vikan. Og det er en lang historie bak selve selskapet og dets tilknytning til bandet

Ragnar B. Wold: Historien om ohYeah! ble starta av Det Elektriske Kjøkken en gang i 1980s. Hvor vi ga ut to plata på eget plateselskap ohYeah!. Senere Wannskrækk ble gitt ut på ohYeah!, Liliedugg hvor Steinar spilte, plus andre Trondheims undergrunnsband. Så var den litt som død noen år, og så tok Steinar over labelen. Nå er det kanskje DumDum det mest prominente bandet som gis ut på labelen. Jeg tror faktisk at ohYeah! er lengstlevende uavhengig labelen i Norge.  

Men hvordan er det egentlig å drive et eget plateselskap og gi ut egen musikk på det?

Steinar Vikan: Det er bare enkelt. Vi har et system. Og etter mange år med DumDum Boy har vi en ordentlig distribusjon. Fortløpende har vi ca. hundre utgivelser. Mesteparten er det singler. Vi har avtale med distributører både for digitale og fysiske releaser. Men det er ikke så mye fysisk lenger. Vi drev for å lage vinyl, men du får ikke til det nå. 

Ragnar B. Wold: Som Frode sa før, vi har en fyr i bandet som har et studio, hvor vi kan øve og tar opp alt hele tiden. Og så vi har et plateselskap. Vi har det beste hele veien. Vi trenger ikke å spørre om lov for å gjøre noe

Det er alltid vanskelig å tilskrive musikken til et band til en bestemt sjanger. Og Helter Skelter er intet unntak. De er uten tvil et rockeband, men her kan vi også snakke litt om pønk innflytelse og bakgrunn som de hadde i Hard Rock Kafé-perioden i tidlig pønk-æra her i Trondheim

Ragnar B. Wold: Vi er jo et rockeband. Men med røtter i pønken hvertfall for min del og sikkert noen andre jeg har hørt på. Vi er definitivt er ikke noe pønkband. Men min musikalske oppvåkning skjedde jo da. 

Bror Frode Karlsson: Det handler om hvilket tidspunkt man begynne å musisere… Jeg begynte 12-13 år å spille gitar, da var man langt unna pønken i tid. Det på et vis har preget litt måte man kanskje spiller på. Men det resten med pønk vær nært mer attitude i forhold til musikk.

Sola Johnsen: Husker da Sex Pistols spilte i Europa og Amerika og så kom de til Trondheim og Oslo. Men i Oslo var det 20 årsgrense og her bare 13. Så jeg nettopp fylte 14 år og var nesten yngst. Og når jeg ser på bilder fra konserten, så ser jeg folka – har begynte i band, han begynte i band. Sex Pistols var tøft på scenen. Mange som tenkte “nå vi så dem live, no kan vi starte eget band..”

Også likte du for eksempel Led Zeppelin og Deep Purple så kunne du nesten ikke få å spille det, sykt vanskelig. Så kom pønken med tre grep…

Ragnar B. Wold: Da pønk kom til Trøndheim det var mer vidtfavnende, det var ikke noe pønk klisje. Det var rom for veldig mange ulike uttrykk. 

Bror Frode Karlsson: Hvis vi tar pønke arrangementer som var i regi av Hard Rock Kafé på slutten av 70-tallet, det var for lang å si at det var bare pønk som spilles der. Det var all mulig retninger. Det var arena for folk som forholdte seg til musikk primart og så så ikke seg i noe sammenligner med andre greier. Det var ganske spesielt i Trondheim, også. 

Ragnar B. Wold: Så vi kjæm der derifrå alle sammen egentlig. Fra den miljø.

Steinar Vikan: Jeg opplever at det var det viktigste i Trondheim i pønketider at vi begynte å gjøre alt sjøl –  å arrangere konserter, å lage plater. Og vi spurte ingen om lov. Som da dere slapp den første singelen brukte dere bare egne penger. Det skjedde en maktforskyvning i musikkbransjen. Før da får de store plateselskaper bestemme alt og så hvis du fikk ikke platekontrakt, så det er bare f*ck you, du hadde ikke noe sjanse liksom. Men etterpå har det skjedd en endring, første i England og USA og som kom det kjapt her mot i Trondheim. 

Om to år, i 2024, vil Helter Skelter feire førtiårsjubileum. Så nå, etter nesten førti år i musikk, hvordan ser bandet for seg fremtiden?

Ragnar B. Wold: Vi kjæm til å holde på videre og gjøre ferdig et stort omfang med nye låter. Som vi ønsker å formidle live og også gi ut. World domination by 70! Vi gir oss ikke. 

Steinar Vikan: Det er for seint å gi oss nå

‘Pain Killer’ on Spotify